Sosyal Medya

Makale

Afrin’e nasıl gelindiği açısından; hâfızamızı tazelemekte fayda var

2011 Baharı’nda Tunus’taki 24 yıllık Gen. Zeynelâbidin bin Ali, Mısır’daki 32 yıllık Gen. Husnî Mubarek, Libya’da 42 yıllık Alb. Muammer Gaddafî ve Yemen’de 34 yıllık Ali Abdullah Salih rejimlerinin arka arkaya ve halk patlaması ÅŸeklindeki ayaklanmalarla devrilmesinden sonra.. 

*** 

Sıranın Suriye’ye de gelebileceÄŸi bekleniyordu. Çünkü, Suriye’de de 50 yıllık bir kanlı Baas rejimi ve yüzde 11-12’lik bir azlık inanç grubuna dayalı (Baba-OÄŸul/ Esed Hanedânı’hükmediyordu. 

Suriye’de de silahsız halk gösterileri sergilenmeye baÅŸlandığında, Tayyip ErdoÄŸan, aralarında dostça iliÅŸkiler bulunan Beşşâr’a, ‘halkın barışçı gösterilerine silahla mukabele etmemesi ve derhal Suriye Anayasası’nda deÄŸiÅŸikliklerle yapması’ Ã¶nerisinde bulunmuÅŸtu. 

2003-2010 arasında Beşşâr’la yakın dostluk kuran ErdoÄŸan, Suriye’deki sosyal karışıklıklar ilerlerken,  2011 yılı yaz sonuna kadar DışiÅŸleri Bakanı DavutoÄŸlu’nu, 4-5 kez Åžam’a göndererek, ona, yardımcı olmayı denedi. Özellikle de, onbinlercesi zindanlarda tutulan ve silahlı mücadele yanlısı olmayan Ä°khwan-ul’Muslimîn kitlelerini topluma kazandırması ve kuzeyde Türkiye sınırı boyunda bulunan ve nüfusu 2 milyona varan kürd halkına vatandaÅŸlık kimliÄŸi verilmesi gibi iyileÅŸtirici tedbirler bunların baÅŸta geleniydi. 

*** 

Ama özellikle güneyde Ãœrdün sınırındaki Deraa’da 50-60 bin kiÅŸilik bir protesto gösterisi üzerine bombalar yaÄŸdırılması karşısında, tablo deÄŸiÅŸti; silahlı örgütler de devreye girdi.  

O günlerde Beşşâr ise, bir AP heyetine, ‘Ordu’ya hâkim olamadığı’nı söylüyordu. 

DavudoÄŸlu’nun da son Åžam gezisinden eli boÅŸ dönmesi üzerine, CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül de, ‘BeÅŸÅŸar Esed bize verdiÄŸi sözleri tutmuyor. Artık aramızda bir güven kalmamıştır’ diyor ve Suriye rejimiyle irtibat kesiliyordu. 

Daha sonra Beşşâr, Cumhuriyet’te 4 gün yayınlanan mülâkatında, ErdoÄŸan’la dostluk günleri için, ‘Evet, dost idik, ama, o Ä°khwan kafalı idi, onları serbest bırakmamızı istiyordu. Biz sekülerizmin bölgedeki bekçisi olarak bunu yapamazdık’ diyordu.

***   

Suriye’deki Baas rejiminin devrilmemesi için, devreye Ä°ran ve Lübnan’daki gücü olan ‘Hizbull…’ örgütü giriyordu. Ki, bunu daha sonra, ‘Biz olmasaydık, Beşşâr rejimi iki gün dayanamazdı’ diye gururla belirteceklerdi. Ä°ran, ‘BeÅŸÅŸar rejiminin korunması’nı kendi ‘kırmızı çizgi’si olarak belirlemiÅŸti. Hizbull.. örgütü ve Ä°ran, Afganistan ve Irak’dan Suriye’ye gönderilen savaşçı güçler tabloyu daha bir karmaşık hale getirirken; PKK’nin elebaşısı Ã–calan da, ‘PYD /YPG gibi örgütlerin, kendilerine en çok yardım edenlerle iÅŸbirliÄŸi yapmaları’nı isteyince Beşşâr bu örgütleri ‘Türkiye’ye karşı kullandığını’ iftiharla dile getirecekti. 

Ama sonra bu örgütler Amerika ve Rusya gibi büyük güçlerce donatılınca, Beşşâr’ı terk ettiler ve o da onları ‘vatan haini’ olarak niteledi. 

***  

Bu arada devreye, Irak ve Şâm beldelerinde bir Ä°slam Hılâfeti Devleti kurduÄŸunu açıklayan IŞİD / DEAÅž diye anılan bir örgüt girdi ve Irak’ın Musul ÅŸehrini, oradaki 50 bin kiÅŸilik bir ordunun bütün silahlarını ve Musul Merkez Bankası’ndaki 460 milyon doları ele geçirerek bir anda dev bir örgüte dönüştü.  

Bunun üzerine yığınla müttefikleriyle Amerika DEAÅž’ı durdurmak adına Irak ve Suriye’yi bombardımana baÅŸladı ve bu durum yıllarca devam etti. 

DEAÅž, Suriye rejimini de zorlayınca, çaresiz kalan Ä°ran bu kez de devreye girmesi için ‘Putin Rusyası’ iknâ etti. 

Amerika ve Rusya, bölgedeki güç odaklarını kendi emellerine uygun ÅŸekilde silahlandırmaya baÅŸladı ve bu durum Türkiye’yi daha bir ateÅŸe atacak boyutlara ulaÅŸtı. Her iki süper güç de Türkiye’yi kendi mihverlerine çekecek planlar uygulamaya koyuldular. 

Suriye’yle 400 yıllık birlikteliÄŸi ve son yüz yıldır da 910 km.lik bir ortak sınırına ve 3 milyondan fazla Suriyelinin kendisine sığınmasına raÄŸmen, Türkiye yine de o coÄŸrafyaya ilk 5 sene boyunca asker göndermemiÅŸken.. Bugün, Afrin’e girmekten baÅŸka çaresi kalmadı. 

Bugün gelinen noktayı anlamak için bu yakın geçmiÅŸi hatırlamak faydasız olmayabilir. 

STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.